Arap Moi Children’s Home sijaitsee aivan Nakurun ydinkeskustan tuntumassa, nykyaikaisen kauppakeskuksen ja vanhojen autokorjaamojen ympäröimänä. Tontilla on useita eri aikoihin ja tarpeisiin rakennettuja taloja. Arki muotoutuu siellä, kuten missä tahansa kodissa, perustarpeitten ympärille. Ulkopuoliselle vieraalle lastenkodin arjesta välittyy luontainen yhteisöllisyyden ja välittämisen ilmapiiri.

TAVALLINEN PÄIVÄ

Aamu

Lastenkoti herää eloon klo 6 jälkeen, kun päivä alkaa valjeta. Arki on eri tahoilla varsin erilainen.

Pesulassa aletaan heti pestä vaatteita, sillä pyykki kuivaa parhaiten aamupäivällä. Sateet voivat yllättää iltapäivällä. Työtä riittää, asuuhan lastenkodissa päivittäin yli 100 lasta (vauvat pois lukien), joiden vaatehuolto on kahden naisen vastuulla. Isommat lapset, sekä tytöt että pojat pesevät itse pyykkinsä.

IMG_19022014-12-02 14.38.21 kopia

Makuusaleissa herätellään koululaisia aamupesulle, pukemaan ja aamupuurolle. Lapset lähtevät kävelemään kouluun klo 7 jälkeen. Koulut eivät ole kovin kaukana, mutta koulun pihalla pitää olla nk. kokoontumisessa reilusti ennen klo 8, jolloin koulu alkaa. – Koulua käydään myös lauantaina.

IMG_1742

Vauvalassa ja 2-3-vuotiaiden puolella heräillään hiukan myöhemmin. Aamutoimet käynnistyvät vaatteiden vaihtoineen, pesuineen. Aamupuuronsa pienimmät saavat noin klo 8:30. Sen jälkeen hoitaja tai pari lähtee pyykkäämään vauvojen vaippoja, lakanoita ja vaatteita. Vauvoilla ja 2-vuotiailla on aikaa ulkoilla pihalla, jos löytyy kaitsijoita.

Kuva 26_20130426_Vauvala_Aamuvellit

Aamupäivä

Esikouluikäiset lapset (3-5 v), niin omat kuin naapurustosta tulleet, kerääntyvät omiin luokkiinsa.Opetus alkaa klo 9. Aamupäivällä opiskellaan englantia (baby class eli 3-vuotiaat aloittaa aakkosista), swahilia, laskemista, kirjoittamista yms. Kello 10:30 on välitunti ja aamupalan (velliä) aika, sitten tunnit jatkuvat puolille päivin.

2013-02-13 15.57.34

Koululaiset saapuvat lastenkotiin syömään klo 12 jälkeen. Lounaaksi he saavat esim. ugalia (melkein kiinteää suolatonta maissipuuroa), jota syödään tyypillisesti papukastikkeen kera. Papulajikkeita riittää, joten kastike ei ole päivästä toiseen saman makuinen. Tai keittiö on keittänyt riisiä ja hauduttanut pinaatin tapaista vihannesta tai kaalia ja porkkanoita. Silloin tällöin keittiö saa pieniä muikun kokoisia kaloja, jotka ovat paikallista herkkua. Niistä tehdään kalakastiketta. Lihaan ei ole arkena varaa. Sitä valmistetaan kerran pari kuukaudessa ja suurten juhlapyhien aikana. Ruokajuomana on vesi, vierailijoiden käytyä heidän ostamansa mehu.

Iltapäivä

Koulu jatkuu klo 14. Esikoulun opetus on iltapäivällä luovaa (piirtämistä, laulamista, leikkejä, pelejä, satujen lukemista tms.) ja päättyy klo 16 mennessä. Nuorimmat peruskoululaiset palaavat lastenkotiin samoihin aikoihin. Isommat lapset sen sijaan viipyvät koulussa jopa klo 17 asti.

Päivän päätyttyä klo 17-18 lapset syövät päivällistä. Eri ruokaa kuin keskipäivällä, mutta samoja ruokalajeja.

Middag

Ilta

Ilta sujuu pihalla jalkapalloa potkien, lentopalloa pelaten, telineissä kiipeillen, narua hyppien tai vanhoja autonrenkaita pyörittäen. Joku yrittää keksiä mitä tehdä pihalta löytämälleen muovipurkille tai kannelle jne.

IMG_15872014-11-29 20.05.39 kopia

2014-12-02 16.32.40 kopia2014-12-02 16.46.47

Moni haluaisi mennä esikoulun isoimpaan luokkahuoneeseen (top class) piirtelemään ja lueskelemaan koulukirjoja tai kirjoja, joita löytyy resuisina luokan leikkikalujen joukosta. Isommat koululaiset auttavat käytännön töissä; vauvojen syöttämisessä ja pukemisessa, astian pesussa ja siivoamisessa, puitten pilkkomisessa, veden kannossa jne.

2011-02-26 10.28.04 kopia

Pimeys tulee nopeasti noin klo 19 jolloin vetäydytään makuusaleihin.

Koulunkäynti Keniassa jaksottuu kolmeen, kolmen kuukauden mittaiseen lukukauteen. Koululomat ovat  huhtikuussa, elokuussa ja marraskuun loppupuolelta tammikuun alkuun. Sisäoppilaitokset sulkevat ovensa ja opiskelevat nuoret palaavat lastenkotiin. Silloin lastenkodissa asuvia ja ruokailevia lapsia ja nuoria saattaa olla yli 200!

PIHAPIIRI

Kenya 28.2_3.3.2011 261

Toimistorakennus

  • päärakennus (alun perin synagoga), jossa on Mama Justinen toimisto, kummikoordinaattorin ja sosiaalityöntekijöitten huoneet, pieni kokoontumistila sekä takana varasto ruokatavaroille ja muille tarvikkeille
  • päärakennuksen siipirakennukset, joista vasemman puoleisessa on isojen poikien ja oikealla puolella isojen tyttöjen makuusalit

Vasemmalla laidalla

  • uusi talo, jota on käytetty koulutustilana ja isompien poikien majoitustilana koululomien ajan
  • ”clinic”, jossa on lastenkodin sairaanhoitajan pieni vastaanotto
  • pienten lasten rakennus, jossa majailee vauvat ja taaperot
  • pesula, jossa kaikki pyykki pestään käsin

Takaosassa

  • Anna-Liisa Hall, nimetty yhdistyksemme perustajajäsenen mukaan, on yhdistetty ruokailu- ja juhlatila. Tänne myös keräännytään katselemaan videoita, tanssimaan ja soittamaan
  • keittiöalue, jossa on huone ruuan keittämiselle avotulella, ulkona pesupaikka astioille  ja vihannesten pesemiselle sekä paikka jossa leivotaan. Keittiöalueella on myös iso vesisäiliö, josta noudetaan juoma- ja ruuanvalmistusvettä.

Oikealla laidalla

  • esikoulun luokkahuoneet (top class, middle class ja baby class).
  • pienten tyttöjen ja poikien makuusalit. Lapsilla on oma sänky (patja ja peitto) ja pieni avolokerikko vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämistä varten. Makuusaleissa on myös suihkut.
  • viimeisenä on pieni kirjastotila, jonka aukiolo riippuu henkilökunnan työtilanteesta